top of page

רדיקלים חופשים ואנטי מחמצנים

הרדיקלים החופשים הם מולקולות חמצן בגוף האדם והמייחד אותן הוא בקליפה החיצונית חסר להן אלקטרון  מצב זה נחשב למעורר מבחינה כימית וגורם למולקולות אלה לחפש את האלקטרון החסר במולקולות אחרות בסביבה ודבר זה מעשה בצורה אגרסיבית . פעילותם של הרדיקלים גורמת להרס של תאים והזדקנות ובמקביל גם למחלות זקנה אשר מקצרות  את החיים.  מחלות הזקנה הן: סרטן, מחלת לב, פרקינסון, ואלצהיימר.

כאשר הרדיקלים נתקלים בתא חלבוני נפגע ה DNA ובסופו של תהליך נגרם גידול סרטני. כאשר הרדיקל נתקל במולקולה שומנית הוא גורם לשינוי המבנה הכימי ולעיפוש השומן ולשקיעתו על דפנות העורקים  ומכאן לסתימת העורק. כאשר הפגיעה  היא בתאי העצב מסתיים המצב בפרקינסון. כאשר הפגיעה בתאי המוח נגרם אלצהיימר. היסוד חמצן הוא דו ערכי מצד אחד הוא מביא לנו חיים ומצד שני הוא לוקח הוא לוקח את החיים מאיתנו . הרדיקלים החופשים נוצרים בגוף באופן טבעי תוך כדי פעילות מטבולית רגילה והם מתגברים בזמן הקרנות רנטגן , זיהומים של עשן, הכנסת רעלים לגוף כולל תרופות, טיגון , ריסוס, צבעי מאכל, וגם פעילות גופנית מוגברת.

עד  כאן החלק הגרוע בסיפור . כשאנשים קראו את המאמר כבר בשלב זה נכנסו לדיכאון  ואז באה ההרגעה  בחלק השני  הגוף שלנו  יודע גם להלחם ברדיקלים החופשים ולחיילים של קוראים " אנטי מחמצנים" או בלועזית "אנטי אוקסידנטים" האני מחמצנים אלו מולקולות שונות , אשר להן עודף אלקטרון בקליפה החיצונית . זה בדיוק אותו אלקטרון שחסר לרדיקל. כאשר שתי מולקולות כאלה מתחברות  הן מחסלות אחת את השנייה והופכות לגורם בלתי מזיק המופרש מהגוף . ככל שכמות האנטי מחמצנים בגוף גדולה יותר , כך יש לגוף יותר אפשרות לחסל רדיקלים חופשיים. הטבע באכזריותו הרבה  מספק לנו בצעירותנו כמות נדיבה של אנטי מחמצנים, אך עם העלייה בגיל פוחתת כמותם. בעינינו העניין קצת לא מוצא חן ולכן תפקידנו לדאוג  לצריכת כמות מוגברת של אנטי מחמצנים יותר מהכמות שמספק לנו הטבע.

תרופות כמו סטרואידים ואנטיביוטיקה לא רק מייצרות רדיקלים אלא גם חוסמות את פעילות האנטי מחמצנים.

נוגדי חמצון:

ויטמין A: נאגר בכבד ולכן לא צריכים אספקה רצופה . נמצא בכמות גדולה בכבד, ביצים, שמן דגים.

ויטמין C : הויטמין לא נאגר בגוף  ולכן יש צורך למלא  את המאגרים כל הזמן.  הוא מחזק מערכת חיסון והוא גם נלחם ברדיקלים החופשים . הגוף צריך לקבל בקביעות ויטמין C או דרך המזון או בתוסף.  במזון: קיווי, פלפל אדום, כרוב, ברוקולי, קולרובי, תות שדה, פאפאיה, לימון, תפוז.

הכמות המומלצת 500 מ"ג ליום.

ויטמין E:  אחראי מניעת חמצון  השומנים.  זהו ויטמין חשוב מאוד למניעת מחלות לב  מופיע בטבע  בכל המזונות  שיש בהם  שמן ובגלל דיאטות דלות שומן הוא  חסר לרוב האנשים. הויטמין עוזר למנוע חמצון של כולסטרול  ובכך מונע סתימות עורקים. במזון הוא נמצא: נבט חיטה, אגוזים, שקדים שומשום, טחינה, אבוקדו, קוואקר, קמח מלא.

מזונות נוספים שהם נוגדי חמצון: מיץ רימונים, יין אדום,  חמוציות, סלניום.

bottom of page