top of page

 

דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית, לאורך השנים פותחו מספר רב של דיאטות שנועדו לאפשר הנאה ממזון איכותי ועשיר ללא אלמנט של הרעבה עצמית וזאת לצד שמירה על משקל תקין ותחושה פיזית מאוזנת. אחת הדיאטות אשר סחפה אחריה רבים היא הדיאטה הקטוגנית אשר מבוססת על הפחתה ניכרת של אכילת פחמימות וניצול מיטבי של מזונות עתירי שומן לצד צריכה מתונה של מזונות עתירי חלבון.

דיאטה – שינוי הרגלי האכילה

המונח דיאטה מעורר קונוטציה של הרזיה, אולם המשמעות המילולית של המונח מתייחסת למאפייני התזונה הקבועה של כל אדם ללא קשר לשאלת יכולתם של מאפיינים אלו להביא להורדה במשקל לטווח קצר או ארוך. כלל הדיאטות מתייחסות למקורות התזונה של הגוף ולסך הקלוריות אותן כל אדם צורך מדי יום. 

דיאטה נכונה היא כזו שמכילה את כלל המזונות התורמים להתפתחות תקינה של מערכות הגוף תוך צמצום האפשרויות לתחלואה ופיתוח חולשה. דיאטה המוכוונת להרזיה נדרשת לכלול צריכה של רכיבי מזון אשר מספקים לגוף אנרגיה המאפשרת לו לנוע ולתפקד במהלך היום. מיטל כדורי הינה תזונאית בעלת ניסיון בהרכבת דיאטה נכונה ומאוזנת.

פחמימות הן למעשה סוכרים המצויים בטבע בכמה תצורות. לפחמימות ערך תזונתי גבוה וניתן לצרוך אותן בכמה דרכים. דרך אחת היא על ידי צריכת פירות המכילים סוכרים. דרך נוספת היא על ידי צריכת מזונות בהן הסוכר מצוי בתצורה עמילנית בדגנים שונים כגון אורז, תירס וחיטה. 

פחמימות תורמות לתחושת שובע, אולם ככל שהן נצרכות בתצורה מעובדת ונטולת סיבים תזונתיים כמו במקרה של קמח לבן, אורז לבן או סוכר לבן, עיכולן נעשה בצורה מהירה יותר, הן אינן תורמות לתחושת שובע לאורך זמן, וערכם הקלורי הגבוה תורם להשמנה. לכן מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות ועשירות בסיבים תזונתיים כגון קמח מלא, קמח שיפון מלא או אורז מלא.  

דיאטה קטוגנית

דיאטה קטוגנית היא למעשה דיאטה מופחתת פחמימות שהמרכיב העיקרי בה הוא שומן לצד צריכה מאוזנת של חלבון. כאשר התזונה היומית מכילה כמות משמעותית של פחמימות, שריפת האנרגיה של הגוף מתבססת על ניצול מאגרי הסוכר וללא שריפה של מאגרי השומן.  

על פי הדיאטה הקטוגנית, על מנת להביא לשריפת אנרגיה שמקורה בשריפת שומן וכתוצאה מכך להביא למצב של הרזיה והקטנת אחוזי השומן בגוף, יש צורך ביצירת תהליך גופני שנקרא קיטוזיס שבו תאי הגוף מפסיקים לייצר אנרגיה מהסוכר המצוי בגוף לטובת מעבר לייצור אנרגיה על ידי שריפת תאי שומן. זו הסיבה שמתכונים לדיאטה קטוגנית מכילים מעט מאוד פחמימות.

תזונה דלת פחמימות

אחד הקשיים המלווים בתזונה דלת פחמימות היא הוויתור על מזון עשיר בפחמימות המספק אנרגיה זמינה עבור הגוף. זו הסיבה שמעבר לדיאטה קטוגנית נדרש להיעשות בליווי גורם מקצועי מתחום התזונה. מיטל כדורי היא תזונאית מקצועית ומנוסה אשר ביכולתה לספק ייעוץ אודות מעבר לדיאטה קטוגנית לרבות המלצה על מתכונים לדיאטה קטוגנית.

 

תפריט דיאטה קטוגנית

ישנם מספר תפריטים עבור מי שחפץ במעבר לתזונה קטוגנית. בכל אחד מהתפריטים, נכללים מתכונים לדיאטה קטוגנית בה ישנה יחסיות שונה בין המזונות עתירי השומן המרכיבים את התזונה היומית לבין המזונות המכילים חלבון ופחמימות. מידע על מאפייני התזונה הקטוגנית ניתן לקבל אצל מיטל כדורי שהינה תזונאית מנוסה ובעלת ידע נרחב בתחום זה.

בכל אחד מהתפריטים המבוססים על תזונה קטוגנית, השומן הינו תמיד הגורם הדומיננטי ביותר והפחמימות הן הגורם שצריכתו היא ברמה הנמוכה ביותר וזאת על מנת להביא את הגוף לאותו תהליך גופני הקרוי קטוזיס אשר צוין לעיל. בין שלל התפריטים ניתן למנות דיאטה קטוגנית תפריט קלאסי, דיאטה קטוגנית תפריט עתיר חלבון ודיאטה קטוגנית תפריט ממוקד אימונים.

 

דיאטה קטוגנית תפריט קלאסי

אחת הדוגמאות לתפריט קטוגני הוא תפריט קטוגני קלאסי שבו התזונה היומית מתבססת על צריכת 75% שומן, 20% חלבון ורק 5% פחמימות. דיאטה קטוגנית תפריט מסוג זה, מתבססת על דגים בעלי אחוזי שומן גבוהים, בשרים שומניים וגבינות שמנות הכוללים הן אחוזי השומן הדרושים והן חלבונים. מיטל כדורי היא תזונאית בעלת ידע בהרכבת תפריט קטוגני קלאסי.

 

דיאטה קטוגנית תפריט עתיר חלבון

בשונה מתפריט קטוגני קלאסי, דיאטה קטוגנית תפריט עתיר חלבון היא דיאטה שבה אחוז החלבון גבוה יותר, אולם אחוז הפחמימות בה נותר קטן. החלוקה היחסית בדיאטה קטוגנית תפריט עתיר חלבון היא 60% שומן, 30% חלבון ו- 5% פחמימות. מיטל כדורי היא תזונאית בעלת ניסיון בהרכבת תפריט קטוגני עתיר חלבון והפנייה למאגרי מתכונים לדיאטה קטוגנית עתירת חלבון.

 

דיאטה קטוגנית תפריט ממוקד אימונים

אחד היתרונות בצריכת פחמימות היא ביכולתם לספק אנרגיה זמינה ומיידית. יתרון זה הוא קריטי עבור מי שעוסקים בספורט ונדרשים לאנרגיה זמינה במהלך אימון גופני. עבור אוכלוסייה זו, נוצרה דיאטה קטוגנית תפריט ממוקד אימונים המאפשרת צריכה גבוהה יותר של פחמימות סביב עריכת האימונים הגופניים לצד תזונה קטוגנית קלאסית ביתר הארוחות. 

 

מתכונים לדיאטה קטוגנית

מתכונים לדיאטה קטוגנית כוללים לרוב ארוחות המכילות בשר שומני ועתיר חלבון כגון חלקיו השומניים של העוף, בשר אדום, ודגים שומניים כגון דג סלמון. ישנם שלל מתכונים לדיאטה קטוגנית המצויים ברחבי הרשת, אולם לשם התאמת תפריט מאוזן ניתן לפנות את מיטל כדורי שהינה תזונאית בעלת ניסון וידע בתחום. 

 

דיאטה קטוגנית תפריט לצמחונים

התזונה הקטוגנית מבוססת באופן משמעותי על צריכת מזון מן החי מאחר שהוא כולל אחוזים גבוהים של שומנים וחלבון וללא פחמימות. יחד עם זאת, אחד המזונות המכילים חלבון ושומן הנצרכים על ידי מי שתזונתם צמחונית הם מוצרי חלב וביצים. מעבר אל דיאטה קטוגנית תפריט צמחוני הינה דבר הדורש ליווי מקצועי. מיטל כדורי הינה תזונאית המספקת ליווי בתחום זה. 

 

מתכונים לדיאטה קטוגנית לצמחונים

צמחונים המעוניינים לעבור לתזונה קטוגנית, נדרשים לבסס את מקורות התזונה רווי השומן ונטולי הפחמימות ממוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים, ביצים, ומזונות נוספים עתירי שומן כגון טחינה, אבוקדו ושמן זית. מיטל כדורי היא תזונאית מנוסה המספקת ליווי עבור צמחונים המעוניינים לעבור לתזונה קטוגנית והפנייתם למאגרי מתכונים לדיאטה קטוגנית מבוססי ביצים ומוצרי חלב.

 

דיאטה קטוגנית לטבעונים

בשונה מצמחונים, טבעונים אינם צורכים מוצרי חלב וביצים. על כן, מאגר המזונות עתירי השומן והחלבון אשר אינם מכילים פחמימות הוא יותר דל ומצומצם. באפשרותם של אלו אשר תזונתם היא טבעונית, לצרוך שומנים וחלבונים ממזונות כגון טחינה, אבוקדו ואגוזים לא עמילניים. ישנם מתכונים לדיאטה קטוגנית צמחונית המתבססת על מזונות טבעוניים.

יחד עם זאת, המגוון הדל אינו מאפשר תזונה קטוגנית קלאסית ומצריך רמה גבוהה יותר של צריכת פחמימות. על מנת לבחון את האפשרות לעבור לתזונה בעלת מאפיינים קטוגניים עבור מי שהינו טבעוני, רצוי להתייעץ עם תזונאי מנוסה. מיטל כדורי הינה תזונאית עמה ניתן להתייעץ באשר לשילוב מאפיינים קטוגניים בתזונה טבעונית.  

 

דיאטה קטוגנית – אל תצאו לדרך לפני התייעצות עם גורם מקצועי

בעת מעבר לתזונה קטוגנית שהינה כמעט נטולת פחמימות, רצוי להתייעץ עם גורם מקצועי בתחום התזונה. מיטל כדורי היא תזונאית מקצועית ומנוסה אשר ביכולתה לוודא את התאמת התפריט הקטוגני עבור כל אדם החפץ בכך וללוות אותו לאורך תהליך השינוי התזונתי.

bottom of page