top of page

 

האינדקס הגליקמי

האינדקס הגליקמי: כשפחמימות הופכות לסוכרים

יש מזונות שגורמים לנו להיות רעבים זמן קצר אחרי אכילתם. זה נובע מהערך הגליקמי שלהם. הכרת האינדקס הגליקמי יכולה לסייע לנו להימנע מהשמנה. כך עושים את זה

האם ניסיתם לאכול ארוחה המורכבת רק מתפוח אדמה אפוי, פסטה או בייגל גדול? אם כן, ודאי תהיתם איך זה ששעה לאחר האוכל אתם שוב רעבים.

התשובה היא, שהמזון שאכלתם התעכל בגופכם במהירות גרם לעליית רמת סוכר בדם, ולכן אתם רוצים לאכול שוב. אילו הייתם אוכלים צלחת עם בשר וירקות, למשל, שהעיכול שלהם איטי (עליית רמת הסוכר בדם איטית יותר) ולכן יש תחושת שובע לאורך זמן.

 

ולמה אנחנו מספרים לכם את כל זה? כדי שתדעו, שחלק מהמזונות שאנחנו אוכלים מכילים פחמימות פשוטות, שהופכות תוך זמן קצר לסוכרים (גלוקוז), מה שגורם לעלייה מהירה של רמת הסוכר בדם, גם אם לחלק מהם יש ערך תזונתי רב. כדי להיפטר מהסוכר הזה, מפריש הלבלב אינסולין, הורמון שתפקידו לספוג את הסוכרים בגוף. וכך, תוך זמן קצר נעלם הסוכר מהדם, מה שמוריד במהירות את רמת הסוכר ומעורר בנו שוב תאווה לאוכל. התוצאה היא: השמנה כמובן, שלצדה סכנות נוספות, כמו סוכרת ומחלות לב.

למזונות הללו קוראים התזונאים מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כלומר, כאלה שמעלים במהירות את רמת הסוכר בדם. מאחר שהם גורמים להשמנה, רצוי כמובן, לא להרבות באכילתם. במקומם העדיפו מזונות שהאינדקס הגליקמי שלהם נמוך, כלומר, כאלה שהפחמימות שבהם  מתפרקות יותר לאט, ולכן הן מעלות את רמת הסוכר בדם בהדרגה.

מה הם המזונות בעלי אינדקס נמוך?

עדשים,פולי סויה,דובדבנים, אשכוליות, שזיפים, אגסים,אפרסקים, שעועית יבשה, לחם שיפון לחם, ותפוחים, אורז מלא, ענבים, שיבולת שועל, בטטה, אפונה, סלק, קינואה.

 

מה הם המזונות בעלי אינדקס גבוה?

לחם לבן, מאפים מתוקים, לחם קל, קורנפלקס, תפוחי אדמה (במיוחד אפויים), פירה, דבש,פרכיות.

bottom of page